Najaarsretraite 2022

Plaats: centrum Dopersduin te Schoorl (N-H)
Tijd: maandag 31 oktober 15:00 uur tot vrijdag 4 november 14:00 uur.

Foto’s van deze retraite

Het aanbod
Een Een cursus in wonderen-retraite met meditatie, oefening, uitwisseling, film en vrije tijd op een rustige locatie in de Schoorlse duinen. Met een groep van rond de 20 personen komen we ’s morgens bij elkaar voor meditatie en Cursus toepassing. De middag is vrij voor wandeling, stilte, rust, of wat je wilt. In de avond komen we weer bij elkaar voor onder andere het bekijken en bespreken van inspirerende Cursuslezingen, video’s en toelichtingen op Youtube. Dit alles om onze toewijding aan het toepassen van vergeving op een ontspannen manier te bevestigen en verdiepen.

De Voorsprong

De praktische invulling
Al onze samenkomsten vinden plaats in Dopersduin, op basis van meewerken. Dat betekent dat we 3 maaltijden per dag krijgen, en een handje meehelpen met de afwas, vegen en opruimen. Ontbijt en lunch zijn buffetten, de vegetarische avondmaaltijd bestaat uit 3 gangen.
Er is een apart gebouw waar de slaapkamers zich bevinden; er is voor iedereen een aparte slaapkamer in het nieuwste slaaphuis (slaaphuis 3).  Alle kamers hebben eigen wc en douche.
De bijeenkomsten vinden plaats in ‘de Voorsprong’, een apart gebouw dat wij in het geheel tot onze beschikking hebben.

Thema van deze retraite: ‘De wereld die ik zie bevat niets wat ik verlang‘. (WdI.128:t)

Deze les roept wellicht van alles op; ik mag niet genieten van de dingen van de wereld, ik moet alles opgeven wat ik heb en wens, enzovoorts. Maar elders in de cursus wordt gemeld dat er geen offers nodig zijn. Dus hoe zit dat?

Kern: als ik iets verlang omdat het mij gelukkig moet maken, val ik in handen van het ego. Niets buiten mij kan mij gelukkig maken, want alles buiten mij is veranderlijk, onbetrouwbaar (denk aan je lichaam, ja dat is óok buiten jou), en zal weer verdwijnen. Als geluk zó kortstondig zou zijn, zou het niet bevredigen. We zoeken blijvend geluk, blijvende vrede en vreugde. En, zo meldt de cursus, die is te vinden!

We verlangen allemaal naar het herinneren van onze ware onschuld, dat is ons ware verlangen. En dat geeft blijvende vrede en geluk.

“Het zoeken naar een speciale persoon of een speciaal ding ter toevoeging aan jouzelf om jou compleet te maken, kan alleen maar betekenen dat jij gelooft dat jou een of andere vorm ontbreekt. En dat je door die te vinden compleetheid verwerft in een vorm die jou bevalt.” (T30.III.3:3-4)