Video’s

Video’s van lezingen en een interview:

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…, interactieve lezing via Zoom bij Miracles in Contact, Doorn, op 4 oktober 2020.
‘Waarneming’ is één van de belangrijkste begrippen in Een cursus in wonderen. Volgens de Cursus kijken we nooit naar een objectieve werkelijkheid, maar zien we altijd onze eigen interpretatie daarvan. In deze lezing ligt onze focus op: “Haal jouw focus op je broeders zonden weg en je beleeft de vrede die voortvloeit uit het geloof in zondeloosheid.” (WdI.181.2:5) En hierop volgt een aantrekkelijke belofte: “En waar we onze focus nu voorbij vergissingen richten, zullen we een volkomen zondeloze wereld zien.” (WdI.181.8:3)

Naar de letter of naar de geest, interactieve lezing bij Miracles in Contact, Amersfoort, op 6 oktober 2019.
Geen privégedachten! Mensen niet behagen (no people pleasing)! Zo hoor je in cursusland nogal eens wat richtlijnen langskomen die ons kunnen helpen. Ze kunnen ons bewust maken van ons ego: een ander gaan behagen om geaccepteerd te worden, of je ‘lelijke gedachten’ voor je houden om niet afgewezen te worden. Maar zijn deze richtlijnen altijd zo duidelijk en behulpzaam? Niet als het wordt: niemand groeten, want dat is people pleasing, of: al je kritiek er maar uitgooien, onder het mom ‘ik heb geen privégedachten’. Hoe dan wel? Besef dat het niet om gedrag gaat maar om gedachten: niet om vorm maar om inhoud. Dus luister bij richtlijnen naar de geest en niet naar de letter.

Ooit een normaal mens ontmoet..?  Psychotherapie en Een cursus in wonderen, interactieve lezing bij Miracles in Contact, Amersfoort op 4 november 2018.
Eén van de aanvullingen op Een cursus in wonderen draagt als titel: Psychotherapie. Doel, proces en praktijk. In die aanvulling staat: ‘Psychotherapie is de enige vorm van therapie die er is.’ Ook lezen we er dat het enige doel van psychotherapie is om de belemmeringen voor de waarheid weg te nemen. In die zin hebben we allemaal psychotherapie nodig. Met Jezus / de Heilige Geest als Therapeut kunnen we onze verwarde denkgeest laten genezen. Hoe ziet die therapie eruit, en hoe verhoudt dit zich tot ons dagelijks leven?

Wat is verlossing toch eenvoudig, interactieve lezing bij Miracles in Contact, Amersfoort op 2 april 2017
‘Al wat ze zegt is dat wat nooit waar was nu niet waar is, en dat nooit zal zijn.’ (T31.I.1:1-2) Ja, dat klinkt inderdaad niet al te ingewikkeld. Maar wat maakt dan dat wij verlossing nog helemaal niet zo eenvoudig vinden? De Cursus legt uit dat wij daar een reden voor hebben: we hebben onszelf geleerd dat we schuldig zijn en daarmee houden we een heel ingewikkelde waanzinnige wereld in stand. Tot we anders kiezen. ‘Het resultaat van de les dat Gods Zoon schuldeloos is, is een wereld zonder angst waar alles door hoop wordt verlicht en sprankelt van een milde vriendelijkheid. Er is niets wat jou niet roept met een zacht verzoek jouw vriend te mogen zijn en zich met jou te mogen verbinden.’ (T31.I.8:1-2)

N.B. De stille momenten zijn ingekort in deze video met behoud van alle tekst zodat u niets mist en desgewenst m.b.v. de pauze knop de meditaties alsnog mee kunt doen.

Over dankbaarheid, interactieve lezing bij ECIW-Vlaanderen, Antwerpen op 26 februari 2017
“Liefde is de weg die ik in dankbaarheid ga” vertelt ons les 195. Maar waarop is deze dankbaarheid eigenlijk gestoeld? Zijn we dankbaar omdat we beter af zijn dan anderen? Moeten we dan tevreden zijn omdat een ander meer lijkt te lijden dan wij? “Hoe armzalig en kleinerend zijn zulke gedachten!” roept de Cursus uit. Deze middag gaan we onderzoeken wat de Cursus ons wel wil leren, met als inspirerende belofte: “Onze dankbaarheid zal de weg naar Hem plaveien en onze leertijd meer bekorten dan waarvan je ooit kon dromen.” (WdI.195.10:1).

Interview door Fleur Smelt, Miracles in Contact, op 11 juni 2016